Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Egipat - Kairo i Aleksandrija

Naziv programa: Egipat - Kairo i Aleksandrija

Datum polaska: 31.03

Datum povratka: 06.04

Broj dana: 7

Mjesto polaska: Zagreb

Vrsta prijevoza: Zrakoplov

Cijena: 6.790 kn

Kairo – prijestolnica faraona, zrakoplovom

7 dana/5 noćenja

KAIRO – ALEKSANDRIJA

 

*Vrijednost više: hotel 5* na obali Nila, polupansion, krstarenje s buffet večerom, posjet Aleksandriji, besplatno posredovanje pri ishođenju vize, popust za dijete do 2.000 kn, poklon za svakog putnika

1. dan        ZAGREB – ISTANBUL

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.15h. Dolazak u 23.20h po lokalnom vremenu.

2. dan        ISTANBUL – KAIRO

Nastavak putovanja za Kairo na letu TK 692 u 00.30h s očekivanim dolaskom u 01.55h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i viznih formalnosti i susret s lokalnim predstavnikom. Nakon srdačne dobrodošlice u Zemlju faraona slijedi prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te odmor/noćenje. Nakon doručka odlazak u obilazak grada. Posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici povijesti, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Zbirka broji preko 100 tisuća umjetnina, a svakako valja izdvojiti blago kralja Tutankamona i Kraljevsku dvoranu mumija (ulaz se posebno plaća) u kojoj se nalaze mumije nekih najmoćnijih egipatskih faraona. Slijedi odlazak do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad. Tu se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan        KAIRO

Doručak. Danas odlazimo prema nekropoli Sakkari, gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti, a čiji ćemo Muzej također vidjeti. U nastavku odlazak prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, gdje se nalazi 10-metarski položeni kip faraona Ramzesa II. Slijedi odlazak do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena). Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan        KAIRO – ALEKSANDRIJA – KAIRO

Doručak te rani polazak put Aleksandrije, najveće luke na obalama Sredozemnog mora, koja ponosno nosi ime po osnivaču Aleksandru Velikom. Aleksandrija je kozmopolitski grad bogate prošlosti i kulturnog nasljeđa
brojnih naroda koji su njime vladali, stari Egipćani, Grci, Rimljani, Arapi... Prava je riznica kulturnih i povijesnih znamenitosti, arhitekture i umjetnosti, a s druge je pak strane grad neizmjernih prirodnih ljepota, blage mediteranske klime i prekrasnih pješčanih plaža. Po dolasku posjet katakombama Kom El Shoqafa,
povijesnom arheološkom nalazištu i jednom od sedam čuda srednjega vijeka, nekropoli s nizom grobnica, kipova i arheoloških objekata faraonskog pogrebnog kulta s helenističkim i ranim rimskim utjecajima; Pompejev stup, 30-ak metara visok granitni stup smješten na drevnom aleksandrijskom akropolisu ispod kojeg se nalaze ostaci hrama Boga Serapisa; Aleksandrijska knjižnica, najveća i najznamenitija knjižnica staroga vijeka i važno središte helenističke kulture i znanosti; tvrđava Qait Bay, obrambena utvrda iz 15. stoljeća smještena na obali Sredozemnog mora. Povratak u Kairo u poslijepodnevnim satima. Večera. Noćenje.

5. dan        KAIRO – DAHSHUR

Nakon doručka, odlazak u Koptski dio Kaira, najstarijeg dijela grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). Slijedi polazak prema Dahšuru, kraljevskoj nekropoli na zapadnoj obali Nila, oko 40-ak km južno od Kaira. Tu se nalazi nekoliko piramda od kojih su dvije piramide faraona Snofrua (Savijena piramida neobičnog i jedinstvenog oblika i Crvena, prva prava piramida strmih stranica ikad sagrađena), među najstarijima, najvećima i najbolje sačuvanima u Egiptu. Tu se između ostalih, nalazi i Crna piramida Amenemhata III., koja je dosta urušena i nad pustinjskim pijeskom se nadvija kao brdo. Slijedi opuštajuća večer na brodu na rijeci Nil, tijekom koje možete uživati u prekrasnom pogledu na Kairo i rijeku noću, u ukusnoj lokalnoj kuhinji, arapskim melodijama i zabavnom programu trbušnih plesača i egzotičnom tanura plesu koji je važan dio egipatske vjerske tradicije. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan        KAIRO – ISTANBUL

Doručak. Odlazak do Khan El Khalili-a, najvećeg bazara na Bliskom istoku poznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! U poslijepodnevnim satima prijevoz u zračnu luku i prijava za let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa TK 695 u 20.50h. Dolazak u 00.15h po lokalnom vremenu.

7. dan        ISTANBUL – ZAGREB

Nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 07.05h; s očekivanim dolaskom u 08.15h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi:    6.790 kn

First minute cijena aranžmana po osobi:             6.990 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 7.190 kn

Pristojbe u zračnim lukama: 1.990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 02.01., odnosno 01.02.2020. ili do popunjenja određenog broja mjesta!  

Cijena aranžmana uključuje:

 • Prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu;
 • Prijevoz autobusom na odredištu prema programu;
 • Smještaj u Kairu u hotelu Ramses Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 polupansiona i 2 noćenja s doručkom;
 • Krstarenje brodom po Nilu u trajanju od 2 sata uz buffet večeru (bez pića) i zabavni program;
 • Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
 • Voditelja putovanja iz Zagreba;
 • Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Cijena ne uključuje:

 • pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 1.990  kn (podložno promjeni),
 • doplatu za jednokrevetnu sobu od 1.990 kn, 
 • trošak vize za Egipat od 180 kn,
 • obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače cca. 30 USD,
 • doplate za fakultativne usluge koje nisu gore navedene,
 • osobne troškove,
 • putno osiguranje (preporučujemo).

Popusti:

Dijete 2-11,99 godina bez ležaja, uz dvije odrasle osobe u sobi:  2.000 kn
Dijete 2-11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz dvije odrasle osobe u sobi: 600 kn
Stariji od 12 godina na pomoćnom ležaju: 300 kn

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:

Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen

Fakultativna ponuda, cijena po osobi:

Doplata za dvokrevetnu sobu s pogledom na Nil:  360 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu s pogledom na Nil: 720 kn

Neobavezne doplate za ulaznice na licu mjesta – informativne cijene, po osobi:

 • Ulaznica za Kraljevsku dvoranu mumija u Nacionalnom muzeju, Kairo: 11 Usd
 • Ulaznica za unutrašnjost Keopsove piramide: 22 Usd
 • Ulaznica zau unutrašnjost Kefrenove ili Mikerinove piramide: 6 Usd
 • Ulaznica za Solarni muzej plovila, Giza: 6 Usd

Viza:

Hrvatski državljani trebaju vizu za Egipat.
Viza se u svrhu turističke posjete može ishoditi putem sustava E-viza na https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/
Pristojba za turističku vizu, jedan ulazak, iznosi 25 Usd.
Plaćanje je moguće Visa i Mastercard karticom.

Red letenja:

TK1056    31MAR     ZAGREB        ISTANBUL     20:15    23:20
TK   692   01APR      ISTANBUL     KAIRO            00:30    01:55
TK   695   05APR      KAIRO            ISTANBUL     20:50    00:15+1
TK1053    06APR      ISTANBUL    ZAGREB         07:05    08:15
*sve lokalna vremena

Korisne informacije:  

Službeno ime: Arapska Republika Egipat

Površina: 1.001.450 km2

Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika

Broj stanovnika: 74.718.797 (2003.)

Glavni grad: Kairo

Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački

Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).

Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku

Novčana jedinica: Egipatska funta, 1EGP ≈ 0,39 HRK, 1 HRK ≈ 2,54 EGP; 1 EUR ≈ 18,87 EGP; 1 USD ≈ 16,86 EGP

Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.

Prosječne temperature u Kairu u siječnju: noć 10°C / dan 19°C

Odjeća i obuća: Zbog čestih velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri. Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).

Kupovina: u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.

Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela,  jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.

Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.

Pozivni broj zemlje: +20

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.

Cijepljenje: nije potrebno.

 

Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

NAPOMENE:

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.
Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz kolovoza 2019. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Minimalni broj putnika: 15

OG0320SG

POŠALJITE UPIT