Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Baltik

Naziv programa: Baltik

Datum polaska: 27.04

Datum povratka: 02.05

Broj dana: 6 dana

Mjesto polaska: Zagreb

Vrsta prijevoza: zrakoplov

Cijena: od 4.590 kn

BALTIK
VILNIUS – TRAKAI – BRDO KRIŽEVA – DVORAC RUNDALE – RIGA – NP GAUJA – JURMALA – TALLINN – HELSINKI – HAAPSALU


POLAZAK: 27.4.-2.5.

Na sjeveru Europe, u međuprostoru između ruskog prostranstva i germanskog borbenog duha, između glasovite slavenske duše i moćne zapadne europske civilizacije, nalaze se zemlje koje nisu na prvi pogled niti očaravajuće niti poznate, niti prepoznatljive… Samo naizgled.
Ovo putovanje vas vodi u zemlje koje ne osvajaju na prvu. One nisu kao koketna žena koja sve svoje otkriva u prvom susretu, one su zavodljiva, tajanstvena femme fatale koja ne govori mnogo, ali ne izlazi iz misli, susret s njom ostaje zapisan vječno u vama, ona vas mijenja i ostavlja neizbrisiv trag.
Ne želite li vidjeti nešto novo i drugačije od svakodnevnog i poznatog, gradove koji su neizbrisivo europski, ali u kojima je i danas vrijeme ipak sporije i nježnije prema putniku namjerniku… Odmor za dušu čeka vas na prelijepom i drugačijem Baltiku.

1. dan: ZAGREB – VILNIUS: IZLET U TRAKAI  noćenje
Sastanak putnika s pratiteljem putovanja kod šaltera informacija u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja, u ranim jutarnjim satima. Polijetanje zrakoplova na liniji OS682 za Beč u 08:25 sati. Dolazak u Beč u 09:20 sati. Nastavak putovanja letom OS833 u 09:55 sati za Vilnius. Dolazak u Vilnius u 12:45 sati po lokalnom vremenu. Po slijetanju ukrcaj u autobus i odlazak prema dvorcu Trakai, 28 km zapadno od Vilniusa. Trakai ima veliko značenje u povijesti Litve jer je tu bilo sjedište tadašnjih kneževa. Svojim pitoresknim smještajem Trakai danas mami brojne turiste koji stižu u Litvu, a ne postoji politička delegacija koja dolazi u službeni posjet u zemlju a da ne posjeti Trakai. Po dolasku razgled lokaliteta (ulaznica uz doplatu na licu mjesta). Kraće slobodno vrijeme i odlazak prema glavnom gradu. Najmanji od glavnih gradova baltičkih država Vilnius je šarmantan grad čije je uže barokno središte uvršteno na popis svjetske kulturne baštine pa ga stoga zovu i „baroknom ljepoticom Baltika“. Razgled Vilniusa: katedrala – sveučilište – crkva sv. Petra i Pavla - trg katedrale – utvrda Gediminas. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: VILNIUS – BRDO KRIŽEVA – RUNDALE – RIGA  doručak, noćenje
Doručak. Odlazak iz hotela i putovanje Litvom prema Latviji. Tijekom puta posjetit ćemo hodočasničko mjesto od velikog značenja za Litavce, tzv. „Brdo križeva“. Mjesto na kojem se križevi postavljaju još od 14. vijeka, kroz stoljeća je simbol otpora prema osvajačima i okupatorima; danas ih je više od 100 000 i unatoč tome što je brdo uništavano, poravnavano a križevi uništavani, ono je preživjelo i mnogo znači Litavcima. Nastavak putovanja prema Latviji vodi nas preko palače Rundale koju ćemo posjetiti, smještene u mjestu Pilsrundale. Palača Rundale najistaknutiji je latvijski barokni spomenik, mjesto koje služi za izučavanje povijesti Rige; svojim položajem na zaravni Zamgale palača iskazuje zamisao arhitekta: palača u središtu, predstavljajući moć kralja, s puteljcima koji se prostiru u beskraj. Razgled palače s lokalnim vodičem (ulaznica uz doplatu). Poslije razgleda nastavljamo prema Rigi. Po dolasku smještaj u hotel, slobodna večer. Noćenje.

3. dan: RIGA: FAKULTATIVNO IZLET U JURMALU  doručak, noćenje
Doručak. Poslije doručka odlazimo u razgled Rige, glavnog grada Latvije i najvećeg grada u baltičkim državama. Stari je grad već dvadeset godina na popisu UNESCO-a, a Riga iznenadi svakog posjetitelja svojom raznolikošću, grad je iznimno arhitektonski zanimljiv i okružen ozračjem smirenosti i umjerenosti na svojim ulicama. Riga je ponosno nosila titulu Europskog grada kulture 2014. godine, a  poznata je i pod imenom „Biser Baltika“, odnosno „Pariz Baltika“ što već dosta govori o njezinoj atraktivnosti. Panoramski i pješački razgled. Nakon razgleda slobodno vrijeme za ručak. U poslijepodnevnim satima moguć odlazak na izlet u obližnje ljetovalište, Jurmalu (doplata). Baltička verzija francuske rivijere, Jurmala je od 19.st. omiljeno odmorište i ljetovalište obližnjeg glavnog grada, a čak i u doba komunizma svojom otmjenošću i aristokratskim ozračjem privlačila je brojne posjetitelje, među kojima su prednjačili bogati Rusi, što je slučaj i danas (Hruščov i Brežnjev su tu vrlo rado boravili!). Zanimljivo je vidjeti kako su gradski oci ostavili pješčane plaže prazne - za razliku od nekih drugih svjetskih obala, Latvijci svoju nisu zagušili kioscima i brojnim barovima. Povratak s Baltičkog mora u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodna večer za osobne programe. Noćenje.

4. dan: RIGA – NP GAUJA – TALLINN  doručak, noćenje
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak na putovanje prema Estoniji. No prije dolaska u Tallinn, u Latviji ćemo još posjetiti područje NP Gauja, Siguldu i ruševine dvorca Turaida (ulaznica uz doplatu na licu mjesta). Sigulda, smještena na ulazu u Gauju, očaravajuće je mjesto smješteno u raskošan krajolik gora i šuma (tzv. „latvijske Švicarske“). Nakon posjeta Siguldi nastavljamo s putovanjem u Tallinn. Po dolasku u Tallinn obići ćemo prekrasan stari grad unutar pitoresknih zidina, zbog svog značaja i slikovitosti smješten na popis zaštićene baštine UNESCO-a. Uspet ćemo se na brdo Toompea gdje se nalazi katedrala Aleksandra Nevskog i otkud se pruža prekrasan pogled na grad i Finski zaljev. Jedan od najsimpatičnijih gradova u ovom dijelu Europe, Tallinn oduševljava svakog posjetitelja svojim starim gradom, očaravajućom mješavinom zvonika usmjerenih k nebu, uskih uličica, simpatičnih restorana, sa svojim srednjovjekovnim ozračjem odlično izmiješanim s novim i modernim dobom. Lijepi Tallinn lako možete zamisliti kao glavni grad neke bajke. Smještaj u hotel, noćenje.

5. dan: TALLINN: FAKULTATIVNO IZLET U HELSINKI  doručak, noćenje
Doručak. Danas predlažemo izlet u finsku prijestolnicu, Helsinki (uz doplatu). Jedan od najzanimljivijih nordijskih gradova, Helsinki svakog posjetitelja iznenadi svojim neobičnim stjenovitim izgledom, mješavinom stilova i neobičnim građevinama. Po dolasku ćemo razgledati glavne znamenitosti kao što su u stijenu uklesana crkva Temppeliaukio, neobični spomenik slavnom kompozitoru Sibeliusu, kongresnu dvoranu Finlandia, olimpijski park i rusku crkvu koja svojom pojavom kraljuje iznad pristaništa. Slobodno vrijeme za obilazak zanimljive živopisne tržnice ili šetnju lijepim središtem grada. Povratak u Helsinki u kasnim poslijepodnevnim satima (plovidba traje otprilike 2 sata). Noćenje.

6. dan: TALLINN: FAKULTATIVNO IZLET U HAAPSALU – ZAGREB doručak
Doručak. Slobodan dan za osobne programe, posljednju šetnju gradovm, posjete muzejima, kupovinu suvenira, itd. Predlažemo faktultativno izlet u Haapsalu (doplata), poznato ljetovalište dva sata vožnje udaljeno od Tallinna. Haapsalu ima dugu povijest popularne ljetne destinacije među ruskom aristokracijom, a danas moderni gradić ugošćuje brojne međunarodne festivale. Na romantičnoj promenadi uz more stoji Kuursaal, jedna od najljepših drvenih građevina u Estoniji. Odete li u Haapsalu, svakako kupite tradicionalni, rukom pleteni od vunenog konca, haapsalu čipkasti šal s elegantnim uzorcima. Tijekom izleta u Haapsalu posjetit ćemo njegov zamak i poznati Muzej željeznice (uključeno u cijenu izleta). Povratak u Tallinn i transfer u zračnu luku. Let zrakoplovom za Frankfurt na liniji LH883 u 18 sati, dolazak u Frankfurt u 19:30 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta na liniji LH1404 u 21:20 sati. Dolazak u Zagreb u 22:45 sati, prestanak svih usluga.

CIJENA (po osobi): 4.790 kn
FM CIJENA do 1.3.: 4.590 kn
DOPLATA za zrakoplovne pristojbe: 1.090 kn

CIJENA UKLJUČUJE:
•    zrakoplovni prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb-Beč-Vilnius i Tallinn-Frankfurt-Zagreb
•    5 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama u hotelu 3* (1 noćenje u Vilniusu, 2 noćenja u Rigi, 2 noćenja u Tallinnu)
•    autobusni prijevoz tijekom cijelog trajanja ture
•    razglede prema programu
•    hrvatskog pratitelja
•    trošak organizacije putovanja

DOPLATE PO ŽELJI, prilikom rezervacije:
•    jednokrevetna soba 1.140 kn
•    fakultativni izleti: poludnevni izlet u Jurmalu 80 kn (trajanje 4 sata), cjelodnevni izlet u Helsinki (uključuje brodsku kartu u oba smjera, razgled grada autobusom i pješke) 490 kn, poludnevni izlet u Haapsalu (uključuje ulaznice u Muzej željeznice i zamak u Haapsalu) 240 kn

NAPOMENA: MINIMUM ZA REALIZACIJU IZLETA JE 20 PRIJAVLJENIH PUTNIKA. IZLETE JE MOGUĆE PRIJAVITI SAMO PRILIKOM KUPOVINE ARANŽMANA NA PRODAJNOM MJESTU.
POPUSTI: djeca 2-12 god na dodatnom krevetu: 10%
INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA:
- Rundale palača 6 €,
- Trakai 7 €,
- Sigulda i Turaida cca. 5 €
MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 25
AM0217NV

POŠALJITE UPITBudimpešta/garantirano Venecija/garantirano Toskana Villach i Klagenfurt Toskana s Firencom Amsterdam Švicarska/garantirano Nordkap/garantirano Skandinavija/garantirano Pariz, London i Amsterdam/garantirano Pariz/garantirano Padova, Verona i Venecija/garantirano Njemačka Venecija i otoci Lagune/garantirano Prag/garantirano Rim Azurna obala Nizozemska, Belgija i Luksemburg/garantirano Normandija, Bretanija i Kanalski otoci Salzburg, Bavarska i austrijska jezera/garantirano Budimpešta/garantirano Baltička tura/garantirano Rim, Pompeji, Napulj i otok Capri/garantirano Salzburg i austrijska jezera Provansa Škotska, Irska i Normandija Milano/garantirano Norveški fjordovi Padova, Verona i Venecija/garantirano Portugal i Španjolska Škotska Irska Festival narcisa i austrijska jezera/garantirano Perugia Berlin i Prag Munchen i dvorci Bavarske/garantirano Budimpešta/garantirano Venecija, Padova i otoci Lagune/garantirano Sicilija/garantirano Rim, Pompeji i vatikanski muzeji/garantirano Rim i vatikanski muzeji/garantirano Venecija i otoci Lagune/garantirano Prag/garantirano Njemačka, Danska i Švedska Munchen, Salzburg i dvorci Bavarske/garantirano Makedonija, Albanija i Crna Gora St. Petersburg i Skandinavija London i jug Engleske Provansa i Lurd/garantirano Cinque Terre i Ligurska rivijera/garantirano Toskana/garantirano Austrija Minimundus i Klagenfurt Norveška i Lofotsko otočje Španjolska - Andaluzija Wales velika tura Škotska i otoci sjevera Pariz i velika francuska tura Island i Farski otoci Skandinavija London\garantirano Pariz Pariz/garantirano London/garantirano Toskana, Firenca i Cinque Terre/garantirano Andaluzija i Portugal/garantirano London/garantirano Toskana, Firenca i Cinque Terre/garantirano Dublin/garantirano Austrija, Švicarska i Njemačka Toskana/garantirano London/garantirano London/garantirano Bugarska London i mala Engleska tura/garantirano Berlin - Noć muzeja Venecija i otoci Lagune Salzburg, Passau i Beč/garantirano Sardinija i Toskana Pariz i London Alsace i Schwarzwald Beč Park Affenberg, Koruška i Postojna Provansa Frankfurt i Munchen Grčka Njemački biseri Bavarske Rusija Korzika Barcelona Kopenhagen/garantirano Amsterdam i Keukenhof/garantirano Provansa/garantirano Beč Venecija i Verona Švicarska i talijanska jezera/garantirano Graz, dinosauri i kamenolom Grčka i Rim Milano i Švicarska/garantirano Oktoberfest, Munchen i Dvorci Bavarske/garantirano Toskana i Firenca/garantirano Pariz i dvorci Loire Skopje i Ohrid/garantirano Barcelona Rim/garantirano London/garantirano Andaluzija Varšava i Baltik Barcelona Barcelona, city break/garantirano Rim/garantirano Prag, Beč i Bratislava/garantirano Dvorci južne Češke Italija - alpska čarolija Lurd i jug Francuske Rim i ljeto na rivijeri Strasbourg i Alzace Rumunjska velika tura Rim, Firenca i Bologna Munchen i bavarska jezera Bugarska velika tura Beč - noć muzeja/garantirano Amsterdam i mala Nizozemska tura/garantirano Cinque terre i ligurska obala/garantirano Toskana/garantirano Pariz i Disneyland/garantirano London/garantirano Njemačka dolina Rajne/garantirano Stockholm i Helsinki Balaton - mađarsko more San Marino, Rimini i Ravenna Amsterdam i cvijetni park Keukenhof/garantirano Dvorci Loire i Pariz/garantirano Škotska i Irska Dražesni pupoljci Engleski Švicarska jesenska tura Slovenska jezera Budimpešta/garantirano Prag/garantirano Ukrajina i Bjelorusija Pariz/garantirano Milano i talijanska jezera/garantirano Sofija i Plovdiv Španjolska i Portugal Istanbul Istanbul Alesund Norveška i Alesund