Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Skandinavija

Naziv programa: Skandinavija

Datum polaska: 31.07

Datum povratka: 19.08

Broj dana: 20 dana

Mjesto polaska: Zagreb

Vrsta prijevoza: autobus i brod

Cijena: od 14.990 kn

SKANDINAVIJA
Danska – Švedska – Norveška – Finska

Polazak: 31.07. - 19.08.2017.

1. dan: ZAGREB - NÜRNBERG
Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 05:30 sati. Vožnja kroz Austriju i dalje Njemačkom uz kraće zaustavljanje putem. Dolazak u Nürnberg u poslijepodnevnim satima. Razgled grada: utvrda Kaiserburg - kuća Albrechta Dürera - Gradska vijećnica - crkva sv. Seebalda - crkva Frauenkirche i glavni gradski trg poznat po božićnom sajmu – Lorenzkirche - gradske zidine. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: NÜRNBERG – POTSDAM - ROSTOCK
Doručak. Vožnja kroz Franačku prema sjeveru i dalje prema području Brandenburga. Posjet Potsdamu, sjedištu Brandenburga i nekadašnjeg sjaja moći dinastije Hohenzollern. Potsdam je slikovito smješten usred jezera i rijeka i uz brojne vile i palače. Razgled grada: parkovi i dvorci Friedricha II - Novi dvorac - dvorac Sansoucci - parkovi s poznatim nasadima vinove loze - botanički vrt – Orangerie - holandska četvrt -potsdamska Brandenburška vrata.  Put nastavljamo prema području jezera Mecklenburg - Vorpommerna i dolazimo u veliku njemačku baltičku luku Rostock. Panoramska vožnja gradskim središtem luke koja je nekad bila važna za trgovinu sa Skandinavijom. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan: ROSTOCK – GEDSER – KOPENHAGEN
Doručak. Ukrcaj na brod i dvosatna plovidba Baltičkim morem prema najjužnijoj točki Danske, luci Gedser na  danskom otoku Falster. Na brodu je restoran, cafe i tax free shopovi. Naše putovanje Skandinavijom započinje vožnjom od otoka Falstera do najvećeg danskog otoka Sjellanda, otoci su međusobno povezani mostovima. Dolazak u Kopenhagen, najveći grad Skandinavije i razgled grada autobusom i pješice: glavni trg s gradskom vijećnicom – Tivoli - dvorac Christiansborg gdje je i sjedište danskog Parlamenta - vrt Kraljevske knjižnice - dvorac Amalienborg - Mramorna crkva - Mala Sirena, simbol Kopenhagena. Smještaj u u hotel na centralnom položaju u Kopenhagenu. Slobodno vrijeme za osobne programe. Noćenje.

4. dan: KOPENHAGEN - MOST ÖRESUND – LUND – JEZERO VÄTTERN - LINKÖPING
Doručak. Put nastavljamo jedinstvenim doživljajem: vožnjom preko mosta Öresund koji spaja Dansku i Švedsku preko morskog tjesnaca! Most je dugačak 7845 m, a pristupni je put tunel koji jednim dijelom ide ispod mora. Prijelazom mosta dolazimo u južnu Švedsku i  grad Malmö, jedan od najvećih švedskih gradova. Nakon kratke vožnje smo u Lundu. Lund je nekada bio jedno od najvećih vjerskih središta Skandinavije, a katedrala iz 12.stoljeća jedna je od najpoznatijih crkvi sjevera Europe u kojoj su krunjeni i rani vladari Sjevera. Danas je grad s poznatim uglednim sveučilištem. Posjet gradskom središtu i lijepom parku oko katedrale. Vožnja kroz predivne švedske krajolike započinje širokim poljima najjužnije švedske pokrajine Skane i nastavlja se prvim velikim crnogoričnim šumama i jezerima Smalanda. Vrlo duboki utisak ostavlju prirodne ljepote i ogromne dimenzije Švedske, jedne je od najvećih zemalja Europe. Dolazak na obale jezera Vättern, drugog najvećeg jezera Švedske koje svojom velikom površinom podsjeća na more. Posjet ljupkom mjestašcu Gränna s tipičnim drvenim kućama i poznatom po izradi omiljenog slatkiša - slatkih štapića s okusom peperminta. Jezero presjeca Götta kanal, jedinstveni građevinski poduhvat 19.stoljeća koji je povezao dvije švedske baltičke obale i omogućio promet vodenim putevima kroz unutrašnjost. Posjet mjestu Vadstena, vezanom za sveticu zaštitnicu Švedske sv. Birgit i rane švedske kraljeve. Šetnja promenadom uz obalu jezera do crkve s relikvijama sv. Birgit i renesansnog dvorca Gustava Vase. Smještaj u hotel u Linköpingu, središtu provincije Östergotland. Noćenje.

5. dan: LINKÖPING – STOCKHOLM - BROD
Doručak. Kratka vožnja prema Stockholmu. Panoramska vožnja dijelom gradskog središta i zaustavljanje ispred Gradske vijećnice. S panoramske terase pruža se pogled kao na dlanu  na povijesno središte Stockholma. Razgled Stockholma, grada slikovitog položaja  na 14 otoka Baltičkog mora i jezera Mälaren: četvrt muzeja Djurgarden - stari grad Gamla Stan - Kraljevska palača – Katedrala - trg Stortorget – opera - otok Riddarholmen – Parlament - palače otmjenog šetališta Strandvagen. Slobodno vrijeme za posjet muzejima, šetnju glavnom ulicom Drottninggatan, kupovinu švedskih suvenira npr. drvenih konjića iz Dalarne ili staklenih predmeta. Ukrcaj na brod u ranim večernjim satima i smještaj u kabine. Veliki putnički brodovi koji plove Baltikom između Švedske i Finske nude niz sadržaja: brojne restorane, tax free trgovine, kockarnice, glazbu za ples. No najveća su atrakcije tisuće otoka arhipelaga i njihove prirodne ljepote dok brod polako plovi među otocima stockholmskog arhipelaga. Plovidba uz stotine otoka Baltičkog mora jedna je je od najljepših brodskih vožnji sjevernim morima! Noćenje u kabinama na brodu.

6. dan: BROD – HELSINKI – ZEMLJA TISUĆU JEZERA - JYVÄSKYLÄ
Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u jutarnjim satima. Razgled glavnog  grada Finske: trg Senata s luteranskom katedralom - pravoslavna katedrala Uspenski – tržnica - šetalište Esplanade – Parlament - sala Finlandia – Opera - Olimpijski stadion - spomenik Sibeliusu - čudesna crkva u stijeni. Slobodno vrijeme za šetnju glavnom ulicom, kupovinu suvenira na zanimljivoj tržnici ili predmeta finskog dizajna i mode u glavnoj ulici. Poslijepodne nastavljamo putovanje prema području finskih jezera. U stvarnosti Finska ima više od 188.000 većih jezera! Nezaboravni krajolici ogromnih jezera, gustih šuma, drvenih kućica uz obale jezera i riječnih tokova ostavljaju veliki utisak na posjetioce. Smještaj u hotel u Jyväskylli u središtu područja velikih finskih jezera. Noćenje.

7. dan: JYVÄSKYLÄ  - OULU – ROVANIEMI
Doručak. Nastavak vožnje kroz zemlju tisuća jezera uz zaustavljanje na jezeru blizi Vitaasarija i kroz prekrasne jezerske krajolike. Posjet gradu Oulu, domu Nokie. Razgled gradskog središta s vrlo živopisnom tržnicom i gradskom vijećnicom. Grad je slikovito smješten na ušću rijeke u Baltičko more i zaklonjen otocima. Prijelazom mosta preko najduže finske rijeke Kemijoki ulazimo na područje krajnjeg sjevera. Dolaskom do kraja Botnijskog zaljeva  napuštamo obalnu cestu i krećemo u divlju rijetko naseljenu unutrašnjost i otkrivamo neodoljivu ljepotu dalekog sjevera. Ogromne rijeke bogate ribom s velikim brzacima i rijetkim ribičima, guste šume i prva stada sobova  na našem putu prate nas  na putu. Vožnju nastavljamo do obližnjeg Rovaniemija, grada koji je gradio i slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Smještaj u hotel u Rovaniemiju. Noćenje.

8. dan: ROVANIEMI – SELO DJEDA BOŽIĆNJAKA – POLARNI KRUG - SAARISELKÄ
Doručak. Posjet selu djeda Božićnjaka, koje se nalazi na crti sjevernog polarnog kruga. U poštanskom uredu možete poslati čestitke koje će doći na Božić, kupiti tipične suvenire, fotografirati se s Djedom Božićnjakom i njegovim pomoćnicima. Svaki se posjetilac na ovom mjestu vrati u doba svog djetinjstva!  U nastavku putovanja vozimo se područjem sjevernog polarnog kruga. Na našem putu sve češće viđamo sobove, a zanimljivo je i promatrati kako se velike i guste šume smanjuju i pretvaraju u tundru. Tipična vegetacija tundre je mahovina i različite vrste bobica, od kojih su najpoznatije žute arktičke bobice od kojih Finci rade marmeladu i liker. Zaustavljanje na vrlo zanimljivim mjestima uz velika jezera sjevera i autentične drvene kolibe. Vožnja rubnim područjem nacionalnog parka Urho Kekkonen gdje se u Tankavari u rijeci nekad ispiralo zlato. Smještaj u hotel u Saariselki,središtu zimskih sportova  usred prekrasnih prirodnih ljepota. Noćenje.

9. dan: SAARISELKÄ –JEZERO INARI – KARASJOK – NORDKAPP
Doručak. Posjet jezeru Inari, jednom od najvećih finskih jezera (poznatom iz križaljki). Veliko finsko jezero sa stotinama otočića i stijena vrlo je slikovito i okruženo nomadskim područjem uzgajivača stada sobova. Nastavak vožnje kroz romantične sjeverne krajolike do Karigasnijemija i ulazak u Norvešku. Zaustavljanje u Karasjoku, sjedištu parlamenta Sami naroda, podignutom u obliku šatora. Karasjok je središte norveške Laponije. Posjet Sapmi parku (uključena ulaznica) gdje ćete na jednom mjestu moći vidjeti tradicionalne nastambe, način života, narodne nošnje i obrte Sami naroda – nomadskih stanovnika dalekog Sjevera. Vožnja uz obalu Olderfjorda uz plaže dalekog sjevera, te dalje uz obale  Porsangerfjorda, jednog od najvećih sjevernih norveških fjordova. Dolazimo do otoka Mageroya koji je povezan tunelom ispod mora s kopnom. Vožnja kroz otok obrastao mahovinom i s brojnim malim jezercima do stijene Nordkapa. (ulaznica za Nordkap centar uključena je u cijenu putovanja). U centru na stijeni nalazi se poštanski ured, kapelica, suvenirnica i panoramsko kino - no najveći je doživljaj naći se ispod simbola Nordkapa - zemaljske kugle. Čudesan je osjećaj kad između Vas i Sjevernog pola više nema čvrstog kopna - došli smo na najsjeverniju točku dalekog sjevera! Smještaj u hotel  na otoku Mageroya. Noćenje.

10. dan: OTOK MAGEROYA – NORVEŠKA LAPONIJA - ALTA
Doručak. Posjet glavnom gradu otoka Mageroya Honningsvagu, najsjevernijem gradu na svijetu. Ljudi ovdje žive cijelu godinu i mali gradić ima sve sadržaje potrebne za život u svim vremenskim prilikama. Vožnja uz plaže dalekog sjevera - zaustaviti ćemo se na jednoj od plaža gdje možete izgraditi „kamene piramide želja“ i posjetiti radionicu srebrnog nakita. Preko nacionalnog parka i divlje visoravni Sennaland dolazimo na područje Altafjorda. Alta je mjesto s najstarijim slikarijama na stijeni na sjeveru Europe koje su pod zaštitom Unesca, posjet muzeju (uključena ulaznica za muzej i park sa stijenama), a nedavno dovršena Polarna katedrala svjetlosti je nova znamenitost grada. Smještaj u hotel u Alti. Noćenje.

11. dan: ALTA – SJEVERNI FJORDOVI NORVEŠKE – OTOCI VESTERALA
Doručak. Nastavak putovanja uz obalu Lyngenfjorda, zaljeve i vodopade uz zaustavljanje na najljepšim panoramskim točkama. Vožnja preko visoravni Gratangsfjellet uz smaragdnozelene vodopade i prekrasnu prirodu uz obalu Ofotsfjorda. Putem ćemo vidjeti i zaustaviti se kod spomen obilježja velikih bitaka iz 2. svjetskog rata, vezanih za bitku za Narvik, jednu od najvećih pomorskih bitaka 2.svjetskog rata. Zaustavljanje na vidikovcu uz morski tjesnac i most Tjeldsund koji razdavaja otoke Vesterala od kopna. Dolazak na otok Hinoya, najveći od Vesteralskih otoka. Ovo su otoci ribara i lovaca na kitove. Smještaj u hotel u Harstadu, glavnom gradu Vesteralskog otočja. Noćenje.

12. dan: VESTERALI – LOFOTSKO OTOČJE –BROD - BODÖ
Doručak. Vožnja preko mostova dovodi nas do Lofotskog otočja i najvećeg  otoka Austvagoy. Lofotsko otočje jedno je od najljepših mjesta sjevera Europe. Veličanstveni  otočni krajolici u dužini od preko 100 km s povezanim otočićima, tunelima ispod mora, ribarskim drvenim kućicama i omiljenim fotografskim motivom sušenja bakalara čine boravak na Lofotima nezaboravnim. Zahvaljujući blagoj klimi i izlovu bakalara Lofoti predstavljaju u svojim krajolicima jedan od najpoznatijih fotografskih motiva sjevera. Turu po otoku započinjemo posjetom glavnom gradu Svolvaeru i nastavljamo prema  „Veneciji Lofota“ Henningsvaeru slikovitom  ribarskom mjestu na nekoliko povezanih otoka s kanalima. Tunelom ispod mora dolazimo na slijedeći otok Vestvagoy gdje su pronađeni tragovi brojnih vikinških naselja. Prijelaz mostom na otok Flakstadoya i posjet najpoznatijoj pješčanoj plaži otočja u Rambergu. Kilometar dugačka plaža s finim bijelim pijeskom ostavlja dojam kao da smo na južnim morima! Razgled Lofota nastavljamo odlaskom prema južnom dijelu Lofotskog otočja i otoku Moskenesoya. Zaustavljanje kod mjesta Reine, najljepšeg sela Norveške na tri otočića povezana mostovima. Ukrcaj na brod u  ribarskoj luci Moskenes i plovidba prema čvrstom kopnu i gradu Bodo, poznatom po odlasku na sjeverne ekspedicije.  Bodo je drugi najveći grad sjeverne Norveške. Smještaj u hotel. Noćenje.

13. dan: BODÖ – FAUSKE – CENTAR  POLARNOG KRUGA - MOSJOEN -  STIKLESTAD
Doručak. Dolazak u mjestu Fauske na obali Saltfjorda poznatom po norveškom mramoru.Nastavak puta područjem na kojem su borbe 2. svjetskog rata ostavile svoj trag, posjet jednom od vojnih groblja zarobljenika koji su gradili polarne ceste  i željeznice. Vožnja prema visoravni surove ljepote Saltfjelet i ledenjaku Svartisen. Posjet centru sjevernog polarnog kruga, ovdje se možete fotografirati na crti izlaska iz područja sjevernog polarnog kruga. Put se nastavlja preko Mo I Rane, ishodišta polarnih ekspedicija na daleki sjever. Kroz područje Korgfjelleta koje jako podsjeća na Alpe dolazimo do gradića Mosjoen – jednog od najljepših gradova drvenih kuća u Skandinaviji. Gradić je na obali Vefsnesfjorda i očuvao je brojne drvene ukrašene kuće u zaštićenoj gradskoj jezgri. Zaustavljanje na „Vratima sjeverne Norveške“  s centrom za posjetioce i suvenirnicom. Put se nastavlja vožnjom uz Snasavatnet, šesto najveće jezero Norveške i uz dolinu Namdalen uz rijeke bogate lososima, impresivne stjenovite fjelove i guste šume. Posjet povijesnom mjestu Stiklstad u kojem je završila vikinška era kad je sv.Olav pao u borbi za uvođenje kršćanske vjere u Skandinaviju. Na mjestu najvažnije bitke vikinške povijesti nalazi se muzej, pozornica, etno park i veliki kip sv. Olava. Smještaj u hotel na području Stiklestada. Noćenje.

14. dan: STIKLESTAD – TRONDHEIM  - TROLOVA CESTA - GEIRANGERFJORD
Doručak. Nastavak putovanja prema Trondheimu. Razgled Trondheima, trećeg najvećeg grada i povijesnog središta Norveške: katedrala Nidaros, glavna norveška crkva – stara luka – glavni trg Torvet – stare trgovačke kuće. Ovo je grad do kojeg je vodio hodočasnički put na grob sv. Olava i jedno od prvih središta kršćanstva u Skandinaviji. Kroz stjenovite krajolike južnog Trondelaga i visoravni Dovrefjell dolazimo do područja Romsdalen i zapadnih norveških fjordova. Vožnja poznatom planinskom  Trolovom cestom, uz vodopade i predivnu panoramu. Zaustavljanje na vrhu puta uz vodopade i centar za posjetioce, uz mogućnost šetnje panoramskim terasama i mostovima. Brojni vodopadi, potočići, ostaci snijega i ledenjaka čine ljepotu ovog krajolika. Dolazak na obalu poznatog Geirangerfjorda. Brojne usamljene farme i slapovi poetičnih imena obilježja su ovog  najpoznatijeg među norveškim fjordovima. Ukrcaj na brod u Liabygdi i plovidba preko fjorda do Strande. Smještaj u hotel na Geirangerfjordu. Noćenje

15. dan: GEIRANGERFJORD – LEDENJAK JOSTEDALSBREEN – SOGNEFJORD KRALJ FJORDOVA
Doručak. Ukrcaj na brod u Hellesyltu i plovidba ovim najpoznatijim fjordom Norveške uz slapove romantičnih imena kao što je „Nevjestin veo“ i „Sedam sestara“ i pogledom na usamljene farme iznad fjordova. Iskrcaj s broda u Geirangeru. Nastavak puta  pored jezera kod mjesta Skei uz zaustavljanje kod jezera i mogućnost kupovine suvenira. Tu ćemo se odvojiti putem do rubnog dijela ledenjaka Jostedalsbreen. Zaustavljanje ispod ledenjaka i plavog jezera, odvojka Boyabreena. Mogućnost za šetnju ispod ledenjaka. Dolazimo do obale „kralja fjordova“ Sognefjorda, najdužeg fjorda na svijetu koji se dužinom od preko 200 km proteže duboko u unutrašnjost. Smještaj u hotel na području Sognefjorda. Noćenje.

16. dan: SOGNEFJORD – BERGEN – HARDANGERFJORD VOĆNJAK NORVEŠKE
Doručak. Prijelaz Sognefjorda brodom između Helle i Vangsnesa. Vožnju nastavljamo kroz planinsku visoravan Vikafjell. Zaustavljanje uz veliki slap u blizini Vossa. Put se nastavlja kroz slikovito područje Hordalanda do Bergena. Razgled Bergena, jednog od najljepših većih skandinavskih gradova: očuvane drvene kuće iz doba Hanse - luka Bryggen - utvrda Bergenhus - crkva sv. Marije - slikovita riblja tržnica koja će vam dočarati sve bogatstvo ribljih specijaliteta Skandinavije. Bergen je stoljećima bio središte trgovine s dalekim sjeverom  i njegova povijesna jezgra je pod zaštitom UNESCa. Slobodno vrijeme u središtu Bergena. Putovanje se nastavlja prema obali Hardangerfjorda „ voćnjaka Norveške“. U Northeimsundu zaustaviti ćemo se ispred jednog od najljepših slapova Norveške. Vožnja uz obalu Hardangerfjorda uz mala pitoma naselja. Smještaj u hotel na području Hardangerfjorda. Noćenje.

17. dan: HARDANGERFJORD – VISORAVAN HARDANGERVIDDA – OSLO - BROD
Doručak. Ako ste pomislili da ste na ovom putovanju vidjeli već sve prirodne ljepote Skandinavije, danas nas očekuje još jedan fantastičan krajolik visoravni Hardangervidda. Zaustavljanje kod vodopada Voringfoss u Eidfjordu koji se spušta 182 m u dubinu. Vožnja fascinantnom divljom visoravni Hardangervidda, jednim od najljepših predjela divljine u Norveškoj uz zaustavljanje na najljepšim panoramskim mjestima. Nastavak putovanja kroz dolinu Numedal do Osla. Razgled grada: nova zgrada Opere - gradska vijećnica - mornarička četvrt Akker Brygge - kraljevska palača – Parlament - glavna ulica Karla Johanna - utvrda Akershus - Vigeland park, remek djelo velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Ukrcaj na brod u Oslu. Odlazak broda u večernjim satima  prema Danskoj. Noćenje u kabinama na brodu.

18. dan: BROD – FREDRIKSHAVN – AARHUS - LÜBECK
Doručak na brodu. Iskrcaj u danskoj luci Fredrikshavn na vrhu poluotoka Jyllanda. Vožnja pitomim danskim krajolicima preko Aalborga i fjorda do Aarhusa, drugog najvećeg danskog grada i nekad važnog vikinškog naselja. Grad Aarhus je europska prijestolnica kulture 2017. godine! Gradsko središte blizu je luke, razgled grada: Katedrala Domkirke, jedna od najdužih skandinavskih crkvi - latinska četvrt s uskim ulicama i umjetničkim galerijama - gradska vijećnica - vikinški muzej. Nakon slobodnog vremena u slikovitoj pješačkoj zoni nastavljamo putovanje poluotokom Jyllandom do njemačke granice i Schleswig-Holsteina. Kod Rendsburga prelazimo most preko kanala koji spaja Sjeverno i Baltičko more. Dolazak u Lübeck, grad koji je bio na čelu trgovačke udruge Hanse i obogatio se trgujući sa Skandinavijom. Razgled gradske povijesne jezgre s brojnim kućama podignutim u stilu crvene ciglaste gotike: crkva sv. Marije - Hollstenska vrata, poznata s nekadašnje njemačke novčanice od 50 maraka - kuća obitelji Thomasa Manna poznata po romanu „Buddenbrokovi“ - glavni gradski trg s poznatom gradskom vijećnicom i slavnom kavanom Niederegger - kapetanske kuće. Tipični suvenir Lübecka je nadaleko poznati marcipan. Smještaj u hotel. Noćenje.

19. dan: LÜBECK - DRESDEN
Doručak. Vožnja prema području Brandenburga i Saske. Dolazak u Dresden. Razgled povijesne jezgre Dresdena „Firence na Elbi“,  grada neprocjenjive umjetničke baštine iz zlatnog doba vladara Augusta Jakog i njegovih nasljednika: Semper Opera - katolička katedrala – dvorac - Zwinger s Galerijom starih majstora i muzejem porculana - Zid saskih vladara - Protestantska katedrala - Bruhlska terasa. Smještaj u hotel. Noćenje.

20. dan: DRESDEN – PRAG - ZAGREB
Doručak. Vožnja prema Češkoj. Kraće zaustavljanje u središtu Praga, šetnja do povijesne jezgre i slobodno vrijeme za kavu, kupovinu suvenira ili posjet češkoj pivnici. Povratak vožnjom kroz Češku i Austriju uz zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

Cijena po osobi u HRK:

datum polaska
31.07.2017.
First Minute cijena 14.990
Redovna cijena 15.990


First Minute cijena vrijedi do popunjenja mjesta po FM cijeni
Rok za prijavu: 45 dana prije puta  
Minimalan broj putnika: 35

Cijena uključuje:
• prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu
• smještaj na osnovi  ukupno 17 noćenja s  buffet doručkom u hotelima 3*/4*  zvjezdice:
4 noćenja u Njemačkoj (Nürnberg, Rostock, Lübeck i Dresden)
1 noćenje u Švedskoj (Linköping)
3 noćenja u Finskoj (Jyväskylla, Rovaniemi i Saariselkä)
1 noćenje u Danskoj (Kopenhagen)
8 noćenja u Norveškoj (Nordkap, Alta, Harstad, Bodö, Stiklestad, Geirangefjord,Sognefjord, Hardangerfjord)
• smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja  s buffet doručkom na putničkom brodu na liniji Stockholm – Helsinki
• smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja s buffet doručkom na putničkom brodu na liniji Oslo-Fredrikshavn
• prijevoz dnevnim brodovima na linijama Rostock-Gedser, Moskenes-Bodö, Liabygda – Stranda, Hellesylt – Geiranger i Hella-Vangnsnes
• pristojbu za prijelaz mosta Öresund
• ulaznicu za Nordkap centar
• ulaznicu za muzej i park u Alti
• ulaznicu za muzej Sami naroda Park Sapmi u Karasjoku
• razgledavanja prema programu
• stručnog pratitelja tijekom putovanja s višegodišnjim iskustvom na skandinavskim turama
• pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje:
• doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodovima): 5.990 kn
• doplatu za jednokrevetnu sobu(uključuje jednokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima): 6.890 kn
• doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima, po osobi 590 kn
• doplatu za večere u Skandinaviji (13 večera u 3 slijeda ili buffet večera u skandinavskim hotelima i 2 bogate buffet večere na brodu, prijava isključivo i odmah prilikom rezervacije aranžmana), po osobi 2.990 kn
• ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu izrijekom navedene kao uključene (prosječne cijene ulaznica za skandinavske muzeje su od 80 - 130 kn po osobi )
• dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
• putno osiguranje

Trokrevetne sobe/kabine: Na ovom je programu moguća rezervacija dvokrevetnih soba s pomoćnim ležajem u hotelima u kombinaciji s trokrevetnom unutarnjom kabinom na brodovima po redovnoj cijeni.

VAŽNO! PODACI POTREBNI PRILIKOM  REZERVACIJE ARANŽMANA:
Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja,  broj putovnice, državljanstvo. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

DOPLATA ZA VEČERE U SKANDINAVIJI:
Preporučujemo doplatu za večere u Skandinaviji (doplata uključuje 2 vrlo bogate buffet večere na brodu i 13 večera od 3 slijeda ili buffet večera u hotelima). Kod serviranih večera od 3 slijeda u hotelima ponuđen je 1 menu za cijelu grupu, to nije prehrana po izboru i želji. Doplata za večere  prilikom uplate aranžmana znatno je povoljnija  od a la carte prehrane na licu mjesta, a večera na brodu poseban je doživljaj svojim bogatstvom skandinavskih specijaliteta. Molimo da se odmah prilikom rezervacije aranžmana izjasnite i odlučite želite li uplatiti doplatu za večere ili ne, naknadne promjene nisu moguće. Na dalekom sjeveru i na područjima velikih prirodnih ljepota hotelski restorani su često jedina mjesta gdje se može dobiti topli obrok. Posebne zahtjeve i želje u vezi prehrane nismo u mogućnosti primati jer je u pitanju grupni turistički menu, (osim napomene ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, molimo napomenite odmah prilikom rezervacije programa ako uplaćujete doplatu za večere).

PRAKTIČNE NAPOMENE:
-valute na putovanju: Euro u Austriji, Njemačkoj i Finskoj, u ostalim zemljama vrijede nacionalne valute tih zemalja: danska, švedska, norveška i češka kruna. Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite valute prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Preostali nepotrošeni iznos u valuti jedne zemlje možete promjeniti na putu uz upute pratitelja  u valutu slijedeće zemlje na turi. Plaćanje kreditnim karticama rašireno je u Skandinaviji, dok plaćanje Eurima nije svugdje moguće ukoliko to nije valuta te zemlje.
-preporučujemo da na put uz veći kofer uzmete manju torbu za noćenje na brodu kako ne biste morali nositi svu Vašu prtljagu u brodsku kabinu. Naš autobus ide s grupom na sve brodove na turi i Vašu veću prtljagu možete ostaviti u prtljažniku autobusa, ukoliko to želite.
-ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, topliju odjeću za daleki sjever, zaštitu od kiše ali naravno i ljetnu laganiju odjeću.

PREPORUKA PUTOVANJA:
Ako niste nikada bili u Skandinaviji i želite sjever Europe posjetiti samo jednom u životu i vidjeti sve najvažnije znamenitosti i prirodne ljepote, ovo je putovanje za Vas. Na ovoj turi vidjeti ćete sve najvažnije točke Skandinavije: od 4 glavna grada, fjordova, dalekog sjevera, otočja Vesterala i Lofota, Nordkapa, finskih jezera.. No uz sva imenovana mjesta koja ćete posjetiti ovdje je „putovanje cilj“ jer fantastični krajolici i prirodne ljepote koje vidite tokom vožnji autobusom i brodovima oduzimaju dah. Skandinavija u ljetnim mjesecima je magični doživljaj! Putovanje nije pogodno za putnike koji ne podnose duže  vožnje autobusom ili koji očekuju samo posjete većim gradovima. Vožnje  autobusom i brodovima kombinirane su tako da se izmjenjuju dani duže i kraće kilometraže, a brodske vožnje pridonijeti će dinamičnosti i ljepoti putovanja. Pratitelj putovanja s iznimno velikim iskustvom vođenja tura na sjeveru Europe i s detaljnim poznavanjem mjesta i ruta koja posjećujete, pridonijeti će doživljaju ovog izuzetnog putovanja. Prije polaska na putovanje putnici će dobiti detaljne upute o svim praktičnim detaljima i pripremama pred put.

Granične i vizne formalnosti:
Za sve programe za Skandinaviju hrvatskim državljanima nije potrebna viza. Preporučujemo na putovanje nositi putovnicu. U slučaju ukoliko želite na putovanje ići s osobnom iskaznicom umjesto putovnice, potrebno je prije polaska na put provjeriti da li je ulaz u Norvešku u trenutku putovanja moguć bez putovnice. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 21 dan prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju.Minimalan broj putnika za putovanje je 35. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Završno pismo šaljemo 2 dana prije prije početka putovanja.
OV117NV

POŠALJITE UPITBudimpešta/garantirano Venecija/garantirano Toskana Villach i Klagenfurt Toskana s Firencom Amsterdam Švicarska Nordkap/garantirano Skandinavija/garantirano Pariz, London i Amsterdam Pariz/garantirano Padova, Verona i Venecija Njemačka Venecija i otoci Lagune/garantirano Prag Rim/garantirano Azurna obala Nizozemska, Belgija i Luksemburg Normandija, Bretanija i Kanalski otoci Salzburg, Bavarska i austrijska jezera Budimpešta/garantirano Baltička tura/garantirano Rim, Pompeji, Napulj i otok Capri Salzburg i austrijska jezera Provansa Škotska, Irska i Normandija Milano Norveški fjordovi/garantirano Padova, Verona i Venecija/garantirano Portugal i Španjolska Škotska Irska Festival narcisa i austrijska jezera/garantirano Perugia Berlin i Prag Munchen i dvorci Bavarske Budimpešta/garantirano Venecija, Padova i otoci Lagune/garantirano Sicilija Rim, Pompeji i vatikanski muzeji/garantirano Rim i vatikanski muzeji/garantirano Venecija i otoci Lagune/garantirano Prag/garantirano Njemačka, Danska i Švedska Munchen, Salzburg i dvorci Bavarske/garantirano Makedonija, Albanija i Crna Gora St. Petersburg i Skandinavija London i jug Engleske/garantirano Provansa i Lurd/garantirano Cinque Terre i Ligurska rivijera Toskana Austrija Minimundus i Klagenfurt Norveška i Lofotsko otočje Španjolska - Andaluzija Wales velika tura Škotska i otoci sjevera Pariz i velika francuska tura Island i Farski otoci/garantirano London\garantirano Pariz Pariz/garantirano London/garantirano Toskana, Firenca i Cinque Terre/garantirano Andaluzija i Portugal/garantirano London/garantirano Toskana, Firenca i Cinque Terre/garantirano Dublin/garantirano Austrija, Švicarska i Njemačka Toskana/garantirano London/garantirano London/garantirano Bugarska London i mala Engleska tura/garantirano Berlin - Noć muzeja Venecija i otoci Lagune Salzburg, Passau i Beč Sardinija i Toskana Pariz i London Baltik Alsace i Schwarzwald Beč Park Affenberg, Koruška i Postojna Provansa Frankfurt i Munchen Grčka Njemački biseri Bavarske Rusija/garantirano Korzika Barcelona/garantirano Kopenhagen/garantirano Amsterdam i Keukenhof/garantirano Provansa/garantirano Beč Venecija i Verona Švicarska i talijanska jezera Graz, dinosauri i kamenolom Grčka i Rim Milano i Švicarska/garantirano Oktoberfest, Munchen i Dvorci Bavarske/garantirano Toskana i Firenca/garantirano Pariz i dvorci Loire Skopje i Ohrid/garantirano Barcelona Rim/garantirano London/garantirano Andaluzija Varšava i Baltik Barcelona Barcelona, city break/garantirano Rim/garantirano Prag, Beč i Bratislava Dvorci južne Češke Italija - alpska čarolija Lurd i jug Francuske Rim i ljeto na rivijeri Strasbourg i Alzace Rumunjska velika tura Rim, Firenca i Bologna Munchen i bavarska jezera Bugarska velika tura Beč - noć muzeja/garantirano Amsterdam i mala Nizozemska tura/garantirano Cinque terre i ligurska obala/garantirano Toskana Pariz i Disneyland/garantirano London/garantirano Njemačka dolina Rajne Stockholm i Helsinki Balaton - mađarsko more San Marino, Rimini i Ravenna/garantirano Amsterdam i cvijetni park Keukenhof/garantirano Dvorci Loire i Pariz/garantirano Škotska i Irska Dražesni pupoljci Engleski Švicarska jesenska tura Slovenska jezera Budimpešta/garantirano Prag Ukrajina i Bjelorusija Pariz/garantirano Milano i talijanska jezera Sofija i Plovdiv Španjolska i Portugal/garantirano Istanbul/garantirano Istanbul Alesund Norveška i Alesund/garantirano Oktoberfest i dvorci Bavarske Sardinija Oktoberfest/garantirano Sicilija Monaco Francuska velika tura Rim/garantirano Švicarska Provansa