Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

7 tipova hrane koje bi trebali izbjegavati na putovanju

1.Voda iz slavine – kontaminirana voda je jedan od vodećih svjetskih uzroka bolesti. Patogeni uzrokuju viruse, kolere, proljev i niz drugih bolesti, imaju tendenciju da ljude zaraze kroz vodu. Mještani imaju razvijeniji imunološki sustav nego turisti koji dolaze u njihovo podneblje i nisu otporni na njihove viruse..

2. Rizici prouzročeni ledom – led nosi iste rizike kao i voda iz slavine. U mjestima nepitke vode treba konzumirati led koji je rađen flaširanom ili prokuhanom vodom iako je teško znati odakle led koji je u piću dolazi..

3. Muhe – kad muha sleti na hranu ona prenese sve bakterije i prljavštinu na kojoj je nedavno bila, a to je zemlja, izmet, trulo smeće. Muhe su također jedan on mogućih prijenosnika bakterija stoga treba oprezno birati hranu kada jedete na ulici ili kada imate švedski stol.

4. Pranje ruku - jedan od najučinkovitijih načina za sprječavanje širenja mnogih bolesti, ali u mnogim mjestima još uvijek nije standardna praksa u ugostiteljskoj usluzi. Sve više i više zemalja imaju higijenske kampanje, ali rasprostranjeno usvajanje novih navika treba vremena, pogotovo u mjestima gdje je voda rijetkost.

5.Sviđa mi se toplo- svježe pripremljena, temeljito kuhana, topla hrana nije prijatelj bakterija. Kako bi izbjegli bakterije koje mogu doći na podgrijanu hranu koja nije kuhana na 140 stupnjeva C provjerite restorane i nađite one koji vam serviraju hranu dovoljno vruću da ju ne možete staviti u usta.

6.Oprez sunce – Izbjegavajte hranu koja je preko dana izložena suncu. Takva hrana se brzo kvari.

7. Voće i povrće – voće i povrće su vrlo zdravi, međutim u zemljama s nepitkom vodom mogu biti prijenosnik bakterija i virusa ako su prane u takvoj vodi. Najbolje je kuhati povrće ako ste u mogućnosti, a ako ne onda je najbolje izbjegavati takve rizike.

POŠALJITE UPIT