Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Jonh Lennon u Pragu – zid poruke ljubavi i mira

Jonh Lennon u Pragu – zid poruke ljubavi i mira

Nakon njegovog ubojstva, 8. prosinca 1980., John Lennon postao je heroj pacifist za mnoge Čehe. Lennonova slika naslikana je na osamljenom zidu suprotno od zgrade francuske ambasade, zajedno s grafitima s političkim temama i tekstovima Beatls-ovih pjesama.
Usprkos ponovljenim premazima boje, tajna policija nikad ga nije uspjela održati čistim za dugo i tako je Lennonov zid postao političko središte praške mladeži (komunisti su zabranili većinu zapadnjačke glazbe zbog čega su neki češki glazbenici bili kažnjavani zatvorom).
Nakon 1989. optimistični grafiti zasjenili su političke poruke i slike sve dok od Lennona nije ostalo ništa osim njegove oči, ali turisti koji su posjećivali grad pridonijeli su očuvanju.
Zid je vlasništvo Malteških vitezova koji su ga obnovili nekoliko puta, ali je, usprkos tome, ponovno bio prekriven s još više Lennonovih slika, mirotvornih poruka i turističkim grafitima. Posljednjih godina Vitezovi su prihvatili neizbježno i više se ne brinu o obnavljanju zida već su turistima, slobodnim umjetnicima, dopustili da oživljavaju zid na različitim jezicima. U gradu prepunom starog bogatstva i šarma starog svijeta Lennonov zid je stalno novi i struji.

 

 

POŠALJITE UPIT