Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Karlov most

Karlov most

Šetnja preko Karlovog mosta svima je draga. Svejedno, do 21 sat, Karlov most je 500-metarski sajam s vojskom turista koji se provlače kroz mnoštvo trgovaca i zabavljača ispod bezizražajnih pogleda baroknih kipova.  Ako želite doživjeti pravu atmosferu Karlovog mosta, posjetite ga u zoru.
1357. godine Karlo 4. naredio je Peteru Parleru (arhitektu Katedrale Sv. Vida) da zamijeni 12-stoljetni Juditin most, kojeg je odnijela poplava 1342. (možete vidjeti jedini "preživjeli" luk Juditinog mosta ako plovite brodom.

Novi most dovršen je 1390. i nazvan je po Karlu 4. tek u 19. stoljeću. Do tada je poznat kao Kameni most. Usprkos povremenim oštećenjima od poplava i prometa kroz 500 godina – zahvaljujući, kako legenda kaže, jajima pomiješanim u cement (iako nedavna istraživanja kažu da je ova priča mit)- most je ostao isti sve dok ga nisu namijenili samo pješacima nakon 2. svjetskog rata.

Na Starom mjestu na kraju mosta, pogledajte preko ograde nizvodno na potporni zid na desnoj strani i vidjet ćete izrezbarenu kamenu glavu zvanu Bradáč (bradati čovjek). Kada je razina rijeke dosegla ovaj sredovječni znak, Pražani su znali da je vrijeme da krenu u brda. Plava linija na modernom mjeraču poplava pokazuje razinu poplave iz 2002. godine, ništa manjoj od 2 metra iznad Bradatog čovjeka!
U žurbi ne zaboravite s mosta baciti pogled na grad (s mosta ćete imati sjajan pogled na tornjeve) i niz rijeku.

Skupine džepara rade na mostu danonoćno pa pripazite na torbice i novčanike!

POŠALJITE UPIT