Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Najbolji nacini kako pospremit novac na putovanju

1. Podijelite ga – podijelite novac i kreditne kartice na različita mjesta.  Ako novac držite na jednom mjestu lopovu neće biti problem uzeti sav odjednom. Ako Vam je novac podijeljen i ako Vam netko ukrade dio, tada ćete ipak imati dovoljno novca da se smjestite u hotel i snađete.

2. Stavite ga ispod odječe – unutarnji džepovi su odavno poznata mjesta za pospremanja novca još prije nego što su u prodaju došle pederuše i ovratni novčanici. Pospremanje novca unutar odječe je pogotovo korisno kad ste na mjestu na kojem ne možete pospremiti svoje vrijednosti u sef. Postoje čak i različiti grudnjaci koji imaju takvu namjenu.

3. Rasporedite količinu novca – promijenite novac u valutu zemlje u koju putujete. Nije preporučljivo mijenjati na cesti. Pokušajte izbjegavati plaćanja valutom vaše države. Također je potrebno isplanirati troškove tako da ne morate vaditi novac iz skrivenih pretinaca kako bi kupili neki jeftini suvenir.

4. Nosite torbe koje je lopovima teško ukrasti – postoje posebne torbe koje imaju osigurače kako ih lopovi  ne bi mogli strgnuti. Nošenje torba na ručku nije poželjno i olakšava lopovu posao.

5. Stanjite novčanik – prije puta otvorite novčanik i pogledajte što vam je nužno a što nije za put. Iskaznica za knjižnicu Vam svakako neće biti potrebna na putovanju.

6. Imajte lažan novčanik – ako je zemlja poznata po krađama kupite lažan novčanik i napunite ga računima i karticama koje dobivate u supermarketima. Taj način može spasiti vaš pravi novčanik da ne bude ukraden ili kada ga lopovi vide možda odustanu od krađe jer neće izgledati privlačno.

7. Kupite novčanik posebno za putovanja – ako ste osoba koja u novčaniku drži iskaznice za knjižnicu, teretanu i ako Vam je novčanik debeo i kartice mogu ispasti, najbolje je da kupite poseban novčanik za putovanja koji će biti tanji i nećete morati vaditi iz svog novčanika stvari koje imate u njemu prije puta.

8. Prilagodite se bankovnoj kulturi zemlje – provjerite da li u zemlji u koju putujete ima banaka i da li prihvaćaju Vaše kartice.

9. Koristite alternative novcu – pogotovo ako putujete podzemnim željeznicama gdje je velika gužva. Postoje mjesta gdje možete kupiti više metro karata ili kartica koje omogućuju vožnju kako bi nosili što manje novca sa sobom.

10. Pospremite vrijednosti – najbolji način da osigurate svoje vrijednosti je da ih pospremite u sef hotela te da imate sa sobom samo onoliko koliko Vam je potrebno.

POŠALJITE UPIT