Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Prag - Národní Třída

Národní Třída

Národní třída je centralna praška ulica s raznim trgovinama i javnim ustanovama. …

 Šetnjom kroz arkade možete vidjeti lijepe ukrase od mramora, stakla i mesinga; glavni atrij ima 24-satni sat iz 1920. godine,  okružen skulpturama koje prikazuju horoskopske znakove.
Niz ulicu, unutar arkada blizu broja 16 je brončana plaketa na zidu sa skupljenim rukama u obliku znaka mira i datumom 17.11. 1989. u sjećanje na studente koje je tog dana isprebijala policija tijekom mirnih studentskih prosvjeda. Zapadno od Voršilská, zidovi boje limuna Manastira Sv. Ursule, okružuju roznu crkvu, koja ima tračak baroknog interijera koji uključuje bataljun statua Apostola. Ispred je oblik Svetog Ivana Nepomuka i na fasadnoj desnoj-donjoj niši je statua Svete Agate koja drži svoje odsječene grudi – jedna od mnoštva slika Katoličke povijesti.
Preko ceste na broju 7 je pročelje Nove Umjetnosti (od Osvalda Polivke) građevine Viole, bivšeg doma Praškog Osiguranja s velikim slovima "PRAHA" ispisanim oko pet okruglih prozora i mozaika na kojima piše: "život, kapitál, důchod, věno and ''pojišťuje"  (
život, imovina, prihod, miraz i osiguranje). Slijedeći ulaz u građevinu, bivšu izdavačku kuću, je također dizajn Polivke.

Na južnom djelu na broju 4, koji izgleda kao da je izgrađen od starih TV ekrana, je Nova Scena (1983.), Novo Narodno Kazalište – sada dom Laterne Magike.

Na kraju, prema Vltavi pokraj Smetanovo nábřeží je Narodno Kazalište, novorenesansno obilježje Češkog Narodnog Pokreta i jedna od praških najimpresivnijih građevina.
Osnovano iz privatnih donacija i ukrašeno iznutra i izvana od istaknutog češkog umjetnika, Josefa Ziteka, ovo umjetničko djelo gorjelo je nekoliko tjedna nakon otvorenja, ali, nevjerojatno, opet je osnovano i obnovljeno od strane Josefa Schulza u manje od 2 godine. Sada se koristi uglavnom za baletne i operne priredbe.
Nasuprot kazališta je Kavárna Slavia, znana po Art Deco unutrašnjosti i pogledu na rijeku. Nekad je bila mjesto gdje su ljudi došli da bi bili viđeni ili da bi pojeli nešto nakon predstave. Sada, kada je obnovljena, opet je mjesto gdje dolazite biti viđeni, ali većinom vas gledaju ostali turisti.

POŠALJITE UPIT