Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

KRK – OTOK FRANKOPANA I HRVATSKE PISMENOSTI

Naziv programa: KRK – OTOK FRANKOPANA I HRVATSKE PISMENOSTI

Broj dana: 4

Mjesto polaska: ispred Vaše škole

Vrsta prijevoza: autobus

Cijena: na upit

Od mnogobrojnih i zanimljivih otoka našeg divnog Jadrana samo je jedan zlatni – otok Krk – „Insula Aurea“. Povoljan geografski položaj, blaga mediteranska klima te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota posebnosti su ovog otoka zbog kojih ćete mu se svake godine iznova vraćati. Zbog bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa zlatni otok je kolijevka hrvatske pismenosti.

1. DAN: RIJEKA – TRSAT/ASTRONOMSKI CENTAR
Polazimo autobusom
u ranim jutarnjim satima. Ugodna vožnja kroz živopisni Gorski kotar uz usputna zaustavljanja prema potrebi. Dolazimo u RIJEKU gdje slijedi kraća šetnja i razgled grada: KORZO, GRADSKI TORANJ, PALAČA WOHINZ, PALAČA VUKOVIČ, PALAC KOMUNA (stara gradska vijećnica), KATEDRALA SVETOG VIDA, CRKVA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE I KOSI TORANJ, GRADSKI BEDEMI, RIMSKI MOZAICI, STARA VRATA (kasnoantički zid i ulaz u Stari grad),MUNICIPIJ I CRKVA SV. JERONIMA, RIVA, PALAČA ADRIA (danas zgrada Jadrolinije), PALAČA PLOECH, KAPUCINSKA CRKVA GOSPE LURDSKE, GUVERNEROVA PALAČA (današnji Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja), MUZEJ GRADA RIJEKE, DRŽAVNI ARHIV RIJEKA (bivša vila nadvojvode Josipa), DELTA (poluotok između toka Rječine i Mrtvog kanala), HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA PL. ZAJCA, PALAČA MODELLO (današnja Gradska knjižnica Rijeka), VELIKATRŽNICA (sklop zgrada od dva paviljon i  Komunalne ribarnice), TURSKA KUĆA (izgrađena u neomaurskom stilu). Moguć odlazak do luke i pogled na usidrene brodove.

Predlažemo posjet TRSATU s razgledom najstarijeg marijanskog svetišta i lagani uspon na TRSATSKI KAŠTEL (Frankopanski kaštel) ili razgled ASTRONOMSKOG CENTRA u kojem se nalazi moderni digitalni planetarij. Nastavak vožnje do hotelskog smještaja na otoku Krku (OMIŠALJ / MALINSKA). Prije večere slobodno vrijeme za šetnju uz more i zajedničko druženje. Nakon večere zabava prema želje grupe i noćenje.

2. DAN: PUNAT - OTOČIĆ KOŠLJUN - JURANDVOR - BAŠKA
Nakon doručka predlažemo cjelodnevni izlet autobusom po otoku KRKU. Vožnja do PUNATA gdje Vas čeka brodica kojom ćete otploviti do otoka KOŠLJUNA te posjetiti FRANJEVAČKI SAMOSTAN (sagrađen u 16.st.) i CRKVU NAVJEŠTENJA MARIJINA (gdje je pokopana Katarina Frankopan, kćer Ivana VII., koja je oporučno ostavila 1000 dukata samostanu na Košljunu, uz uvjet da bude pokopana “u zemlji svojih otaca”). U samostanu se nalazi bogata etnografska zbirka, arhiv te najstarija i najveća knjižnica s fondom od oko 30 000 bibliotetskih jedinica, od kojih je do 100 inkunabula, ali i glagoljskih rukopisa i rijetkih izdanja poput prvog izdanja latinskog prijevoda Ptolomejeva Atlasa iz Venecije 1511. godine. Nastavak vožnje autobusom do JURANDVORA u kojem su benediktinci-glagoljaši na ostacima rimske vile sagradili OPATIJU SV. LUCIJE gdje se u kapeli sv. Ruzarija nalazi replika BAŠĆANSKE PLOČE - najstariji pisani i u kamenu klesani spomenik hrvatskog jezika. Nastavak putovanja do BAŠKE, ručak - lunch paket ili predlažemo posjet lokalnom restoranu. Vrijeme slobodno za kupanje i odmor. Povratak u hotel. Nakon večere zabava prema želji grupe. Noćenje. 

3. DAN: ŠPILJA BISERUJKA/PLAŽA MELINE – VRBNIK
Nakon doručka predlažemo posjet špilji BISERUJKI u pratnji stručnog vodiča. Prema legendi, špilja je dobila ime prema blagu koje je u njoj pronađeno, a pripadalo je lokalnim gusarima. Veličinom svog podzemnog prostora, Biserujka zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću, jer se nalazi na svega nekoliko desetaka metara nad morem i u njegovoj blizini. Dugačka je samo 110 metara, ali vrlo je bogata stalaktitima, stalagmitima i stalagnatima. Moguć je posjet uvali Soline i plaži MELINE koja je bogata ljekovitim blatom koje pomaže u liječenju različitih bolesti. Povratak u hotel na ručak ili lunch-paket u Vrbniku. Preporučamo posjet VRBNIKU, gradiću poznatom po svojoj glagoljaškoj kuturnoj baštini koji se nalazi na istočnoj obali otoka Krka i smješten je na oko 50 m visokoj hridi što doslovce uranja u more. Slijedi kraća šetnja starom gradskom jezgrom: CRKVICA SV. IVANA KRSTITELJA, PLACA (Placa Vrbničkog statuta), BIBLIOTEKA VITEZIĆ (smještena na drugom katu  bivšega Kneževa dvora, a u njoj se nalaze brojne vrijedne knjige, glagolski misali i brevijari, a na katu ispod knjižnice možete pogledati tiskarski stroj jer prvi tiskar u Hrvatskoj dolazi iz Vrbnika, Blaž Baromić), DVERČIĆI (mala kamena vrata), CRKVICA MAJKE BOŽJE OD ZDRAVLJA (podignuta nakon što je Vrbnikom prohujala kolera), PARK (u kojem „sjedi“ skulptura Blaža Baromića, s pogledom na Crikvenicu,  Selce i Novi), VIDIKOVAC RIBARNICA (s kojeg se pruža prekrasan pogled na crikveničko – vinodolsku rivijeru), BAĆIN DVOR (dvor kneza Bartola Frankopana), KLANČIĆ (najuža ulica na svijetu), ULICA SMOKVEC I KUGINA KUĆA, CRKVA UZNESENJA MARIJINA, RENESANSNI ZVONIK (iz 16. stoljeća u kojem je smješten Muzej likovnog identiteta grada Vrbnika). Povratak u hotelski smještaj. Poslijepodne slobodno za kupanje, odmor i zabavu. Nakon večere zabava prema želji grupe. Noćenje.

4. DAN: CRIKVENICA - AQUARIUM
Nakon doručka slobodno vrijeme za kupanje i pakiranje stvari. Vožnja do CRIKVENICE, kraća šetnja i razgled grada. Predlažemo posjet AQUARIUM-u, ugodnom ambijentu u kojemu se nalazi 30 bazena koji sa svojim izgledom podsjećaju na prirodna staništa. U njima obitava preko stotinu vrsta riba Jadrana (murina, morski pas, morska mačka, morski konjic, jastog, hobotnica, hlap, škarpina, kirnja i dr.) i pedesetak primjeraka tropskih morskih riba (škorpija,anđeo, klaun, kugla, paleta, zebra i dr.). Slobodno vrijeme za još malo kupanja prema želji grupe. U dogovoreno vrijeme povratak preko Gorskog kotara, Karlovca (moguće zaustavljanje u McDonald's restoranu) i Zagreba, uz kraća zaustavljanja putem prema potrebi grupe. Dolazak kući u kasnim večernjim satima.

Cijena aranžmana uključuje:

  • prijevoz udobnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (ac, dvd, licence potrebne za prijevoz učenika, osiguranje putnika u autobusu),
  • hotelski smještaj u višekrevetnim sobama (tv, twc) 2/3* na bazi 3 puna pansiona (doručak, ručak, večera), 
  • sve razglede prema programu, 
  • turističkog pratitelja na cijelom putovanju,
  • stručnu pratnju 1 učitelja voditelja i 3 učitelja pratitelja,
  • osiguranje od posljedica nezgode,
  • jamčevno osiguranje i osiguranje od odgovornosti za štetu,
  • troškove organizacije i realizacije programa, PDV.

Cijena aranžmana ne uključuje: lokalnog vodiča za grad Rijeku, ulaznica i stručno vodstvo za Muzej grada Rijeke, ulaznica i stručno vodstvo za Astronomski centar u Rijeci, poludnevni izlet autobusom po otoku Krku, izlet na otočić Košljun (uključuje prijevoz brodicom i ulaznicu za Franjevački samostan), ulaznica i stručno vodstvo za posjet Jurandvoru, ručak u Baški, ulaznica i stručno vodstvo za posjet špilji Biserujka, lokalnog vodiča za grad Vrbnik, ulaznica i stručno vodstvo za posjet biblioteki Vitezić, ulaznica i stručno vodstvo za Aquarium u Crikvenici, obrok u McDonald's restoranu.

Cijene ulaznica i izleta koje preporučamo moguće je po Vašem izboru uključiti u osnovnu cijenu aranžmana.

NAPOMENA: Program je moguće mijenjati i prilagoditi te ćemo vrlo rado pripremiti novi program prema Vašim željama i sugestijama.

DATUM POLASKA: Prema dogovoru.

Program je rađen za minimalno 43 učenika. Za aranžman vrijedi «Ugovor o putovanju i Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane» Marbisa. Predlažemo putno osiguranje.

POŠALJITE UPIT