Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

Krstarenja - novi doživljaj odmora

Krstarenje – za mene?

Svatko može uživati u krstarenju. Samo morate pronaći najbolje za sebe. Postoje različiti brodovi s različitim sadržajima. Cijene se razlikuju kao i mnoštvo sadržaja koji su podijeljeni   po starosnoj dobi gostiju tako da svi putnici imaju mogućnost pronaći ono što najviše odgovara njihovom životnom stilu.  Osim toga razmislite što želite: aktivan odmor, romantičan, tematski ili pomalo od svega?

Kako odabrati krstarenje?

Presudan faktor je najčešće luka ukrcaja. Za početak skloniji smo krenuti od poznatog (Dubrovnik, Venecija, Genova, Savona…). Raspitajte se o mjestu ukrcaja i polascima. Rijetko, ali postoje krstarenja s  organiziranim transferom iz Vašeg mjesta… Tako ćete najčešće imati i pomoć pratitelja na Vašem jeziku tijekom putovanja. Kada imate ideju o tome što želite, možete usporediti različita krstarenja, itinerere i odrediti  koliko dobro ona ispunjavaju  vaša očekivanja. Raspitajte se u putničkoj agenciji, razgovarajte s prijateljima koji su bili na krstarenju, proučite brošure, web stranice i članke za krstarenja kako bi  vidjeli koje vrste aktivnosti su planirane na pojedinim krstarenjima. Marbis Vam može pomoći u odabiru.

Koliko godina moram imati da bih mogao putovati?
Većina brodara traži da gosti do 21. godine starosti moraju biti u pratnji roditelja, rođaka ili skrbnika koji ima 25 godina ili više i borave u istoj kabini. Jedine iznimke od ovog pravila su kada roditelji koji putuju sa svojom djecom rezerviraju više od jedne kabine i putuju kao obitelj.

Gdje mogu ići?
Možete ići na plovidbu/krstarenje bilo gdje u svijetu gdje ima vode. Iako su najpopularnija krstarenja na oceanu, možete uzeti krstarenje na jezeru, rijeci ili drugom plovnom puta, ovisno o krstarenju tvrtke. Omiljena odredišta prekooceanskih brodova uključuju Karibe, Meksiko, Aljasku i Mediteran.

Koje vrste krstarenja postoje?
Postoje mnoge vrste krstarenja  koja odgovaraju različitim interesima i osobnim sklonostima. Luksuzna krstarenja, na primjer, nude visoku uslugu uz bogate kulturne programe. Istraživačka krstarenja nude ekspedicije na mjestima poput Antarktika, Amazona, Galapagos, i drugim egzotičnim destinacijama. Neka destinacijski usmjerena krstarenja, nude mogućnosti za obilazak mnogo različitih zemalja i lučkih gradova. Druga se usredotočuju na teme kao što su zdravlje i wellness, vino, glazba, sport i financije.

Koje vrste plovila mogu krstariti?
Krstarenje se može odvijati na različitim plovilima i jahtama i mogu primiti  do 10 osoba ili vrlo velikih plovećih hotela sa preko 3000 putnika ili nešto između.

Kako mogu znati da brod neće potonuti?
Ne morate brinuti. Svi putnički brodovi  moraju se pridržavati strogih pomorskih standarda. Putnički brodovi  na glavnim cruise linijama redovito se provjeravaju zbog sigurnosti putnika. Za rijetke slučajeve katastrofalnih događaja, članovi posade su obučeni za hitne postupe i mogu pomoći putnicima da ostanu  sigurni.

Koliko dugo može trajati krstarenje?
Krstarenje može trajati od dva dana do četiri mjeseca.

Krstarenja su jednosmjerna ili povratna?
Mnoga krstarenja vraćaju se u luku polaska. Međutim, brojna krstarenja završavaju  u različitim lukama kao što su Aljaska krstarenja, koja rutinski plove između Vancouvera i Anchorage.


Kako mogu donijeti odluku koje krstarenje odabrati?

Kada je u pitanju biranje itinerera postoji mnogo različitih čimbenika koje je potrebno uzeti u obzir. Brodovi se razlikuju u veličini, starosti, a postoje i pogodnosti koje pojedini brodovi nude. Koji kruzer je za Vas ovisi o Vašem stilu odmora i proračunu. Neke od stvari koje morate uzeti u obzir su: cijena, kvaliteta broda (starost, veličina, smještaj), itinerer (ruta ili relacija plovidbe), putnike (interesi, dob, itd.). Srećom, ove informacije lako su dostupne. Možete početi svoje istraživanje na webu Marbis.hr ili na drugim web stranicama ili razgovorom s dobrim turističkim agentom. Svakako provjerite razne izvore kako biste suzili svoj izbor.

 Koliko plovidba košta i kako mogu dobiti najbolju cijenu?
K
rstarenje možete imati već od 50 € pa i za  više od 150.000 € po osobi, cijena najviše  ovisi o itinereru i vrsti plovila. Drugi ključni čimbenici za cijenu krstarenja uključuju vrstu kabina (unutarnje kabine su mnogo jeftinije nego vanjske), dužina krstarenja i  godišnje doba.
Tu stvarno nema velikih tajni za dobivanje najbolje cijene. Postoje predsezone i podsezone te repozicioniranje krstarenja. Ako ste spremni  ići u zadnji trenutak, možda pronađete raspoloživu kabinu zbog otkazivanja. Međutim, preporuča se da rezervirate unaprijed kako bi bili sigurni da ćete  dobiti željeni datum krstarenja, kabinu i društvo za večerom koje želite. Dobra vijest je da su mnogi brodari spremni ponuditi rani booking i popuste za kupce koji planiraju unaprijed.

Za razmisliti je da putujete s turističkom agencijom Marbis u terminima koje ima predrezervirane za određene itinerere i datume na kojima ostvaruje veće popuste za svoje putnike.  Ponekad se može dogoditi da tako završite u ljepšoj kabini nego što ste platili i na takvim putovanjima će Vam najčešće biti na usluzi pratitelj na hrvatskom jeziku.

Koliko unaprijed trebam planirati krstarenje?
Vrijeme i novac  koji želite unaprijed isplanirati ovisi o tome u koje doba godine želite krstariti i koliko vremena možete odvojiti. Ako želite točno određene destinacije i zadali ste si određen itinerer za određeno krstarenje, najbolje je planirati  daleko unaprijed što je više moguće, pogotovo ako krećete na putovanje u špici sezone, tijekom proljetnih praznika ili u ljetnoj sezona. Mnogi kupci kupuju krstarenja preko godinu dana unaprijed, jer oni vole kabine više klase koje se prodaju prilično brzo. Međutim, ako želite putovati  u zadnji tren (last minute krstarenja) nude se veliki popusti, ali nemojte očekivati ​​da ćete dobiti najbolje kabine.

POŠALJITE UPIT