Info telefon: 048-240-520 rezervacije@marbis.hr

KUTEREVO I MAJEROVO VRILO – BAJKOVIT LIČKI KRAJOLIK

Naziv programa: KUTEREVO I MAJEROVO VRILO – BAJKOVIT LIČKI KRAJOLIK

Broj dana: 1

Mjesto polaska: ispred Vaše škole

Vrsta prijevoza: autobus

Cijena: na upit

Rijeka Gacka iznimno je bogata florom i faunom. U i oko nje raste 25 biljnih vrsta, od mahovina, algi pa sve do stabljikastog bilja. Uz 17 vodenih životinjskih vrsta ovdje žive i potočna pastrva (Salmo trutta), kalifornijska pastrva, štuka, čik, lipljen, bjelonogi potočni rak i mnoge druge. Gacka je dom i čovječjoj ribici koja živi u dubokim vrelima i područjima vječne tame.

KUTEREVO – RIBNJAK GACKA U SINCU – IZVOR GACKE – MAJEROVO VRILO

Polazimo ispred Vaše škole u ranim jutarnjim satima. Ugodna vožnja autocestom Zagreb – Karlovac – Bosiljevo – Otočac. Dolazak u KUTEROVO do UTOČIŠTA ZA MEDVJEDE, na ličkim obroncima Velebita, gdje ćemo razgledati utočište u kojem borave medvjedići koji su nesretnim slučajem ili uslijed krivolova odvojeni od majke u dobi kad su premaleni za samostalan život. Takvi mladunci, othranjeni uz pomoć i skrb ljudi, ne uspijevaju razviti znanja i vještine potrebne za samostalan život. Stoga nikad ne odlaze u svoja prirodna staništa nego ostaju u utočištu koje je zasad jedinstven ovakav projekt u svijetu.

Nakon obilaska sijedi kratki posjet ribnjaku GACKA u SINCU pa ručak u lokalnom restoranu u blizini izvora Gacke. Slijedi obilazak IZVORA GACKE i posjet mlinu na MAJEROVOM VRILU. Na Gacki i njenim pritocima radilo je tijekom 20. stoljeća oko šezdeset mlinica, a danas ih tek nekoliko. Najveći izvor rijeke Gacke je Tonković vrilo koje se nalazi na jugoistočnom rubu Gacke doline. Drugo po izdašnosti je Majerovo vrilo u Sincu. Ukupno rijeka Gacka u svojoj izvorišnoj zoni ima preko tridesetak izvora. Njena vrela su poput modrih malih jezera, a voda u Majerovom vrilu izvire s dubine od preko 100m.

Nakon razgleda slobodno vrijeme za odmor ili predlažemo posjet HRVATSKOM CENTRU ZA AUTOHTONE VRSTE RIBA I RAKOVA KRŠKIH VODA gdje ćemo se upoznati s Centrom, pogledati edukativni film u multimedijalnoj dvorani Centra, razgledati Centar (bazeni s različitim uzrasnim kategorijama ribica i bazeni s riječnim rakovima, te staza Flore Gacke),  baciti mikroskopski pogled na tkivo ribe u laboratoriju i prošetati se do pećine (gdje su nađeni tragovi čovjeka i ostaci nakita 10.000 godina prije Krista) i vidikovca s pogledom na Gacku dolinu.

Povratak kući u večernjim satima.

Cijena aranžmana uključuje:

  • prijevoz udobnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (ac, dvd, licence potrebne za prijevoz učenika, osiguranje putnika u autobusu),
  • sve razglede prema programu,
  • ulaznicu i stručno vodstvo za Utočište medvjedića u Kuterovu,
  • posjet ribnjaku Gacka u Sincu,
  • ulaznica i stručno vodstvo za obilazak izvora Gacke i mlina na Majerovom vrilu,
  • turističkog pratitelja na cijelom putovanju,
  • stručnu pratnju 1 učitelja voditelja i 3 učitelja pratitelja,
  • osiguranje od posljedica nezgode, osiguranje od odgovornosti za štetu,
  • troškove organizacije i realizacije programa, PDV.

Cijena aranžmana ne uključuje: ručak u lokalnom restoranu, ulaznica i stručno vodstvo u Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda.

Cijene ulaznica i izleta koje preporučamo moguće je po Vašem izboru uključiti u osnovnu cijenu aranžmana.

NAPOMENA: Program je moguće mijenjati i prilagoditi te ćemo vrlo rado pripremiti novi program prema Vašim željama i sugestijama.

DATUM POLASKA: Prema dogovoru.

Program je rađen za minimalno 43 učenika. Za aranžman vrijedi «Ugovor o putovanju i Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane» Marbisa. Predlažemo putno osiguranje.

 

POŠALJITE UPIT